Hvad koster en kør-selv-ferie?

bilferie

Mens økonomien i en charterrejse er rimeligt ligetil at overskue, kan det være mere kompliceret at regne ud, hvad det egentlig ender med at koste, hvis man i stedet vælger at køre til feriedestinationen selv. De fleste ved, at kør-selv ikke længere nødvendigvis er den billigste løsning på en sommerferie, men hvor dyrt er det egentlig? Bliv klogere herunder.

Det er dyrere end du tror

Mange danskere vælger at køre selv, fordi det er fleksibelt, komfortabelt og giver en høj grad af frihed. Men hvis turen går til sydeuropæiske destinationer som Frankrig, Italien og Kroatien, kan regningen løbe op i nærheden af 10.000 kroner! Så det er vigtigt, at du også regner dine bilmæssige omkostninger med i feriebudgettet, hvis du foretrækker at tage turen på landevejene frem for at flyve.

Hvis du kører til populære sydeuropæiske destinationer som Italiens adriaterhavskyst eller den franske Riviera, kan alene transportomkostninger i sig selv komme over 10.000 kroner – det gælder, når du medregner brændstof, vejafgifter, eventuelle færgebilletter og andre omkostninger til bilen. Prisen bliver så høj, fordi slid på bilen og værditab som følge af de mange kørte kilometer tælles med. Og derfor bliver tallet så meget højere, end hvad folk almindeligvis regner med. Og selv om det selvfølgelig ikke på samme måde som brændstoffet er en regning, der skal betales med det samme, er det stadig vigtigt at have med i regnestykket, hvis du vil have et retvisende billede af, om det kan betale sig at tage bilen – og om du overhovedet har råd.

Nogle hovedregler

En analyse foretaget af Bilbasen i samarbejde med Spar Nord viser, at den gennemsnitlige udgift beløber sig til 2.8 kroner pr. kørt kilometer i en benzinbil og 2.5 kroner pr kørt kilometer i en dieselbil. Og hertil kommer vej- og færgeafgifter, hvilket bringer den totale gennemsnitspris op omkring 3 kroner pr. kørt kilometer.

Kan bilferie betale sig?

Om bilferie kan betale sig afhænger selvfølgelig ikke udelukkende af økonomien men også af, hvad I vil have ud af jeres ferie. Og hvis I gerne vil have bil til rådighed i hele ferien og planlægger at køre meget rundt, er det selvfølgelig oplagt at køre i egen bil frem for at flyve til destinationen og leje sig frem. Og det gælder i endnu højere grad, hvis I er campister eller af anden årsag har brug for at medbringe meget oppakning.

Om bilferien rent økonomisk kan betale sig, afhænger selvfølgelig også af, hvor mange i rejser. Fylder I bilen med en familie på 4, er der selvsagt bedre økonomi i det, end hvis I blot rejser to voksne – her vil flybilletter næsten altid være den billigste løsning.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>